PT EN

Jardim Botânico da Ajuda - Anfiteatro e Jardins dos Cegos

Lisboa

The western end of Ajuda Botanical Garden does not date from the time of the original garden and a small wooded area used to run from the edge of the garden’s geometric shape to the outside wall. When the Royal Hothouse was restored this area was used to build a paved terrace and define the permeable, green area. A grass amphitheatre was built with stone steps along its entire length. Two large ombús (Phytolacca dioica) were retained and became part of the amphitheatre structure. The amphitheatre’s stone steps are finished with grass. Symmetry is achieved by means of a line of water, extending out from the garden’s fountains. At the end of this line there is a round fountain with a single stone, out of which water springs and runs down the stone into the channel, and trickles down the steps providing the axis for the symmetry.
Technical Sheet- Landscape Architects

Project Coordination:
Cristina Castel-Branco

Project Assistance:
Ana Luísa Soares | Teresa Chambel

Area: 1,3 ha

Status: Built

Customer:
Instituto Superior de Agronomia

Date: 1997