PT EN

Lote 80 da Quinta Patino

Estoril

A landscape design was drawn up for a plot within the Quinta Patino condominium, on which no housing was to be built although it was permitted. Thus this 5.000m2 plot, free of any buildings, was to be transformed into a garden joining an existing one in the neighbouring plot where the owner lived. The amphitheatre shaped plot faced west.

The aim was to build a leisure area with a pond and a pavilion cut into the slope. An existing earthwork was used to house the pavilion, which was covered with vegetation to create an unbroken lawn when seen from above.

The land’s potential as natural scenery acted as a stimulus and a perfect setting for the sculptures, carefully located so as to bring life to the path that winds through the plot.

The design retained all the existing cork-oaks and pine trees and created clearings and views (Casa Patino and Sintra) by cutting down the eucalyptus. Privacy was ensured by a ring of native trees and shrubs around the perimeter. The earthworks at the western end were covered with a grove, incorporating small, flowering Mediterranean species that invite people to take in the view across the valley.

The first aim of this project was to preserve the existing green material, especially the mature pine trees, so they could be appreciated from the client’s residence.

The second aim was to devise a green link between the two plots by increasing the grassed area near the house, which stands 3m above the centre of the neighbouring plot and acts as a belvedere, taking advantage of the newly created view from the garden.

The third aim, which the client, Dr. João Rendeiro, accepted as a challenge and a novel idea, was to design a path bordered by outdoor art as well as two pieces of Land Art: the tiled wall and pond.

The final result of these three aims was a garden with three almost natural terraces, running down a 20% slope. Generally the steep slope requires strong support, as can be seen on neighbouring plots, but the design reduced the need for it.

The sculpting of the land, where the supporting wall follows the vegetation rather than a straight line, meant that most adult pines could be saved. In terns of the existing vegetation, it was decided to remove the eucalyptus and the small, poorly developed trees.

Bearing in mind Dr. João Rendeiro’s modern art collection, the land was designed to include slate platforms to house sculptures. All the paths were designed taking into account the art works, some of which appear suddenly and others acquire detail as one approach.
Technical Sheet- Landscape Architects

Project Coordination:
Cristina Castel-Branco

Project Assistance:
Miguel Coelho Sousa | Raquel Carvalho

Area: 0.5 ha

Status: Built

Customer:
Dr. João Rendeiro

Date: 2006