PT EN

Quinta da Fonte Velha

Sobral de Monte Agraço

The house is built on a hillside and the aim was to use simple spaces to complement the architectural design, linking the house to the outdoor areas used daily and for leisure purposes. The first step was to consolidate and shape the land to meet the requirements of each area, without undue earth moving. That was followed by the use of species suited to the site’s soil and weather conditions, and the adoption of a strategy that reduces soil erosion through a good drainage system. The design emphasised the fold where the property ends by means of a line of large evergreen trees and created a hillside covered with strips of vegetation that form a “painting” with the colours of the aromatic and garden herbs set off by a wall sculpture that underlines the transition from the terrace to the bank of aromatic herbs. The wall was designed to act as a supporting wall but also as a piece of sculpture to be seen from the living room and from a distance, from the access road and from the opposite hillside. The wall was fitted with seats and capstones, and their shapes cast shadows on the whitewashed wall. Rectangles clad with the same stone as the house achieve a textural contrast. Thus the wall has different finishes: stone interspersed with smooth painted sections. A cedar may come to be the property’s tree of reference, since its sculptured shape will be visible form the facing hillside, thus defining the fold in the hillside where Quinta da Fonte Velha lies.
Technical Sheet- Landscape Architects

Project Coordination:
Cristina Castel-Branco

Project Assistance:
Inês Vasco | João Jorge

Area: 2700 m2

Status: Built (stage I)

Customer:
Dra Helena Borba

Date: 2003