PT EN

Quinta da Água Braia

Fátima

The aim was to design a garden worthy of a home that was to be converted from a simple house into a traditional mansion with a contemporary annex housing an indoor pool. The fact it was located on a promontory enhanced the property’s dominance over the landscape and enriched the design.

The garden was to provide a conventional atmosphere and the design took shape once it was decided to build a terrace and a stairway in the tradition of Tuscany Renaissance gardens.

The terrace option avoided the need for aggressive, straight-line landscaping down to the access road and it matched the shape of the land. This way there was enough width to design a boxwood garden, together with a pergola, a grotto and a fountain, connected to the upper pond by a waterfall.

The large trees were preserved so as to provide age and shade and to act as the basic aesthetic complement to the house and the garden’s grandeur.

An aesthetic and practical means of observing the deer was created while ensuring they did not come into direct contact with the garden – the English ah garden system, incorporating a drop and buried fencing.

A 40m long edgeless pond in black granite was built to reflect the house’s façade and the surroundings, so as to create a smooth transition between the house and the garden.

The work was carried out in 2001 and the project won the first National Landscape Architecture Prize in 2005.
Technical Sheet- Landscape Architects

Project Coordination:
Cristina Castel-Branco

Project Assistance:
João Albuquerque

Area: 5 ha

Status: Built

Customer:
Eng. Joaquim Rodrigues

Date: 2000