PT EN

Quinta da Tala - stage I and II

Sintra

The original landscape design for Quinta da Tala de Cima in Sintra was drawn up and built from 1985 to 1987, when ACB was just starting out. The project’s goals were to create plant curtains that would guarantee privacy from the urban setting to the north, frame the views, tennis court and pool, as well as design the footpaths and provide shaded rest areas.

By the time of the 2nd stage of the project in 2004, the vegetation had already reached maturity and it was necessary to plan for new plant curtains to provide visual and acoustic protection from a planned major road viaduct.

Nonetheless, the design was also seen as a complement to the 1st stage and proposed larger scale solutions.

The boxwood grove acted as an interface between the first and second projects, by means of well-dimensioned openings in the boxwood grove which also frame the distant views. A new artistic element was added to the dialogue between the gardens: a sculpture that is also a fountain, which acts as an attraction and invites the visitor to come closer, along a new path leading to the lake and on to the new garden.

As with the rest of the estate, this area was once productive land, and there still remain some orange trees, a long gutter and a noria, forgotten and hidden under an exuberant bougainvillea. These features guided the design of the 2nd stage, which recreates the rural environment within a contemporary design. It also upgrades a significant area of the estate, visible from the road, and guarantees greater privacy while providing greater visual depth and better parking.
Technical Sheet- Landscape Architects

Project Coordination:
Cristina Castel-Branco | Teresa Andresen 1987 Cristina Castel-Branco 2005

Project Assistance:
Sandra Mesquita | Miguel Coelho de Sousa

Area: 4 ha 1987 / 1.1 ha 2005

Status: Built

Customer:
Eng. Joaquim Cabral de Menezes

Date: 1987/2005